At give slip på vægt – hvordan mangel, savn og tomgang fik mig til at spise og spise og ikke mærke mig selv

At give slip på vægt

At give slip på vægt

– hvordan mangler, savn og tomgang fik mig til at spise og spise og ikke mærke mig selv

Jeg spiser

Vi sidder 3 voksne mennesker og spiser. Det er umiddelbart fredeligt og roligt, men jeg var lidt rastløs, lidt urolig, kan jeg godt tænke bagefter. Jeg genkalder mig, hvordan jeg spiste, og spiste og lige skulle smage lidt mere af det ene og det andet. Jeg husker, hvordan det var svært at stoppe med at spise. Så jeg blev siddende og spiste. Hvis jeg i dag skulle sætte lidt ord på, så var der uro i kroppen, jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle, …så jeg kunne lige sidde lidt her, fylde mig op med mad, for jeg kunne ikke komme videre i livet. Og jeg vidste ikke lige hvordan, og det var ikke så rart at mærke indeni. Jeg trængte til noget, der kan peppe mig op og løfte mig op. Så jeg blev siddende, spiste mere, spiste større portioner, blev hængende længere ved måltiderne, spist op og tømte gryderne.

Så, når jeg sad der og spiste, så var der noget indeni i mig, der havde lært at spise op, at der ikke skulle gå noget til spilde, samtidig med at der var noget andet indeni i mig der gik i gang: ”Jeg skal ihvertfald nok selv skulle bestemme over, hvad jeg havde lyst til at smæske og boltre mig i af overflod og dejlig mad. Der er ikke er nogen, der skal komme og fortælle mig hvordan jeg skal spise, hvor meget, eller”.  Det var: “Jeg vil selv” – MetteMO 3 år. Dette var det ene lag der dukkede op i forhold til mig  selv og mad, det andet lag var hvordan jeg havde det indeni, og hvordan det så påvirkede den måde, jeg spiste på.

Vi kan alle opleve, at der indenunder det vi gør, vores handlinger, tanker og beslutninger ligger nogle gamle tanke- og handlemønstre. Altså et gammelt mønster og dermed et gemt overbevisnings system. Det bygger grundlæggende på, hvad vi er opdraget med i vores familie, fra vores landsby/by, vores opvækst og land og hele samfund og de mennesker, der har påvirket os gennem livet. At spise op, at tømme gryden, at der ikke er noget, der går til spilde, at alt bliver brugt/udnyttet, ikke kan få nok, overflod – ”nøjsomhed er en dyd” er alt sammen gamle vaner, mønstre og overbevisninger. Noget er bevidst, – noget har måske større indflydelse på os, end vi aner…

Min historie

Og så vejede jeg 5-6 kilo mere end tidligere, det var kommet snigende. Og lige pludselig var det svært at komme af med vægten igen. Der gik lang tid. Det var svært at komme i gang. Min beslutning fokuserede på: Vil du blive ved med at tage på MetteMO – eller vil du komme i gang med at slippe vægten igen og komme ned på din optimale vægt igen? Men jeg syntes, at det var hårdt at komme i gang. Hårdt at gøre noget andet noget andet, end jeg var vant til. Det, jeg er vant til, var trygt.

Men jeg er der nu. Min fornemmelse af mig, min krop og mig selv er bedre, mere veltilpas, lettere i kroppen, en tilfredshed overfor mig selv i forhold til min vægt og mig. Det er jeg glad for. Fokus for mig var, at blive ved med at holde fast i beslutningen om at slippe vægt og komme tilbage til de gode spisevaner. Det var at snakke med manden og veninden om det, at tro på, at når det kan lykkedes for andre, så kan det også for mig, – jeg har jo tabt mig før. Mit frygtbillede, er min far og især min farmor, som var store, – så der skulle jeg i hvert fald ikke ende.

Det vigtigste var det, der lå indeni, – indenunder:

Hvorfor skal jeg fylde mig op med mad? Var der noget, som jeg manglede og savnede, eller var der noget, som jeg ikke havde lyst til at mærke?

Jeg fandt ud af, at indeni i mig lå der en rastløshed en utilfredshed – noget der ikke helt er kommet ud eller til udtryk i verden. Der var også en del af mig, der følte sig usikker i verden og ligesom ikke støttet og understøttet i livet. Der var en del af mig, der ikke var helt foldet sig ud. Nu har jeg fået fat på de dele af mig, og nu kan jeg så vælge at spise på dem, eller være opmærksom og lydhør overfor dem, næste gang de banker på. Jo mere lydhør jeg er, jo bedre har de enkelte dele af mig det, og jo mere tilfreds er jeg med mit liv.

Kan du være omsorgsfuld og selvkærlig overfor de dele af dig der indimellem har det svært, bliver urolig, lidt ked af det, tung i humøret? – eller spiser du på det?

At spise og give slip på vægt:

Der kan være mange forskellige baggrunde for at spise for meget, Og at kroppen og cellerne tror at det er det rigtige. Det er de vant til, de tror, at sådan skal det være. Det betyder også, at de kan have svært ved at give slip, hvilket betyder, at det kan være rigtigt svært at gøre noget andet for hele kroppen og at det du er vant til, – hiver fat i dig.

Hjernen er vant til, at når du sætter dig med en kop te/kaffe – så er der et indre billede og fornemmelse af at nu skal vi hygge med en kage/chokolade. Det er vanens magt, – der er vigtig at være opmærksom på og bryde. Så kan du gøre noget andet end du plejer? Hvordan kan du forkæle dig selv? Hvis du trækker vejret langsomt og lytter indad, – gad vide hvad det egentligt så er, som din krop har lyst til og brug for lige nu?

Cellerne, de vil forsøge at holde fast i den gamle vægt. – Yo-Yo effekten. Det vil sige, at du taber dig og tager på igen, fordi kroppen og cellerne og instinkterne tror, at den gamle krop og vægt er det bedste og det sikre, og at det er det rigtige i forhold til overlevelse. I gamle dage handlede det om overlevelse, det ligger på vores instinkt plan – og det tror kroppen stadigvæk på, er det rigtige.

Så vi skal have lært kroppen, at det er OK at give slip på vægt.

Ordet: At tabe sig – at give slip på. Når hjernen hører at tabe noget, – så er det at du mister noget, noget der er af værdi og vigtigt for dig. Når du giver slip på noget, så er det noget du gør frivilligt, og som du gerne vil give slip på, gerne vil af med. Det er lettere at give slip i tillid, end at tabe noget. Ordene er vigtige, fordi de aktiverer forskellige ting indeni i dig, i din hjerne og sind.

Så … hvad er mon det mest rare, dejlige og behagelige: At tabe noget eller at give slip på noget?

Hvad ligger inden under?

At give slip på vægt, på kilo, på panser, på beskyttelse af den fysiske krop, at beskytte sig mod verden, at passe på sig selv, at holde fast i noget gammelt, – kan alle sammen være underliggende temaer på at spise. Kroppen har/har haft et behov for at gøre noget, har reageret på noget, har lagt et lag ovenpå som beskyttelse, for at dulme smerte og følelser, for at passe på os. Det er oprindeligt sket i en god mening.

Jeg har arbejdet med flere mennesker i samtale, hvor vi har taget de nysgerrige briller på og været i gang med at finde ud af: Hvad ligger der indenunder? Hvad gemmer sig der? Hvem er det, der er derinde?

Det kan umiddelbart dreje sig om en vane med at drikke cola, en meget stor barm på mange kilo eller om at spise store bøffer, – eller også  handler det om en lille pige /dreng, et ungt menneske, der har haft det svært, har oplevet grænseoverskridende voksne og ikke har fået den støtte og omsorg, som de havde brug for.

Der kom en jævnaldrende kvinde, der elskede, at forkæle sig selv med, når hun rigtig skulle gøre noget godt for sig selv, – med cola. Hun er og lever sund, rask og ikke lige den, der ville drikke meget cola. Hun stillede spørgsmålet: Hvorfor? Hun kunne ikke forstå sin trang til, hunger efter denne cola. Det viste sig, at der indeni i hende lå et gammelt mønster fra barndommen, som hun nu reagerede på – helt uden at vide det, – helt uden, at det var hende selv der bestemte. Som barn var hun blevet nægtet at vælge og bestemme selv, – mange gange af en skrap stedmor. Så nu var det som om en lille pige/ en teenager indeni i hende, der selv ville bestemme og det vildeste hun kunne finde på lige nu, – var selv at bestemme, at hun ville tage en cola fra skabet og drikke i sin pause.  Oplevelsen og følelsen indeni var, at hun nu kunne gøre lige hvad der passede hende, uden indblanding fra stedmoderen, … men hun oplevelde ikke at den hang sammen med hendes liv og virkelighed i dag. I kraft af denne nye viden og indsigt, kunne hun nu tage et bevidst og aktivt valg: ville hun have en cola eller ikke, der var ikke længere en indre trang eller kraft, der nærmest førte hende hen til cola.

En anden kvinde kom og spurgte, hvad der var med hendes vægt. Hun kunne ikke forstå, hvorfor hun havde en stor barm. Vi var nysgerrige på hendes liv og fandt ud af at den ekstra polstring foran, var som et skjold mod en grænseoverskridende mor i barndom og ungdom. Dette gav god mening i forhold til, hvad hun havde oplevet, det blev muligt at forstå hvorfor, at modtage terapi på hendes forhold til sin mor og dermed mulighed for at give slip på den vægt, at give slip på polstringen.

En tredje kom og ønskede at tabe sig. Vi var nysgerrige og fandt, at han barndommen igennem havde følt at han ikke fik noget, at søsteren fik det hele af moderen. Han var blevet valgt fra og følte sig svigtet. Der havde manglet kærlighed og omsorg i hans opvækst. Så NU skulle han nok selv bestemme, Nu kunne han selv sørge for, at der var nok. Så tallerkenerne blev større og større, bøfferne større og han var blevet stor.

I samtalerne er vi sammen nysgerrige på hvad der ligger under, inde under og på celleplan. Det kan lyde vældigt abstrakt, men…. det er meget vigtige, at vi arbejder med cellerne. Cellerne har brug for at blive vejledt, draget omsorg for og lyttet til. Når du beslutter dig for at give slip på vægt, – så sker der noget helt andet for dem, end der plejer og de skal til at gøre noget helt, end de plejer. Og er det nye så sikkert, trygt, i tillid og hvordan med overlevelse. De plejer jo, at sørge for din overlevelse og nu beder du dem give slip på vægt i tillid.

Der er flere step undervejs, ja, det er en proces – og, ja det er muligt, at være i ro og tillid til at give slip på vægt.

Det grundlæggende i samtalerne

Når jeg arbejder med et nyt menneske, så starter vi med at få fat på de gode rutiner, det gode billede af dig selv, og hvordan du kan komme i gang – i tillid. Dette er med til at skabe et godt fundament for dit liv og det nye arbejde, som vi laver sammen.

Undervejs arbejder vi med at finde og opdage gamle vaner, mønstre og overbevisninger for at komme ned i næste lag – at finde ind til hende eller ham der spiser/ andre vaner, for at kunne heale og lave terapi på det, for at kunne give slip på det gamle og tage noget nyt godt ind til dig. Vi arbejder både på det meget konkrete hverdagsplan og på det energimæssige, kropsmæssige, tankemæssige og healing. Mellem samtalerne vil der være små hjemmeopgaver, der fokuserer på at bygge op, holde de gode tanker og at give slip på vægten og at gå frem i livet i tillid.

At gå frem i livet i tillid, tryghed, ro & fred og en vished om at alt er ok – er en vigtig grundtanke, -stemning og overbevisning for at kunne have det godt i livet. For hvis jeg hele tiden er usikker på mig selv, andre mennesker og verden, – så er det let at spise, for det trøster mig. Det samme gælder tilliden, ro & fred og vished. Grund fundament i dig selv, i forhold til andre og verden.

Hver gang vi som mennesker går i gang med et nyt projekt, så er det en forandring og det skaber modstand. Det er muligt at gøre noget andet end du plejer, – og det er vigtigt at du kan gå vejen i tillid.

MetteMO tilbyder betydningsfulde, gratis ❤️ samtaler, hvor du kan finde ud af, hvordan MetteMo kan hjælpe dig.

Let Go – Lad livet være lettere læs mere Her

Jeg vil gerne invitere dig til en gratis ♥ samtale, en afklarende samtale – hvor du har mulighed for at finde ud af, hvordan MetteMO kan hjælpe dig i dit liv. Kontakt MetteMO på mette.mo@hotmail.com og glæd dig til en dejlig samtale.

Invitation til hjerte samtale

de 7 kvaliteter i Mindfulness

De 7 kvaliteter i Mindfulness Accept   ∞   Begyndersind   ∞   ikke dømmende ikke stræben   ∞   tillid   ∞   tålmodighed  ∞  give slip     De 7 kvaliteter: De 7 kvaliteter i Mindfulness praksis ses som en hjælp og et værktøj. Det betyder, at du hver gang du laver Mindfulness, har mulighed for at hjælpe dig selv og

Læs indlæg »
Go to Top